De nieuwe generatie racebanden van Hankook voor het DTM-seizoen 2017

  • Motorsport

    The DTM tyres in the Hankook service tent.

De nieuwe generatie racebanden van Hankook voor het DTM-seizoen 2017

Voor het komende DTM-seizoen 2017 verschijnt Hankook met een nieuwe generatie banden aan de start. De nieuwe DTM-slicks van het type Ventus Race zullen ten opzichte van hun voorganger onder optimale omstandigheden, waaraan de coureurs uiteraard de voorkeur geven, meer grip genereren. Daar staat tegenover dat ze, zoals door de autofabrikanten en de organisatoren gewenst, afhankelijk van het gebruik sneller en meer zullen slijten, hetgeen een duidelijke invloed op de rondetijden zal hebben. Dit zal voor meer spanning tijdens de races zorgen.

Duitsland, Neu-Isenburg, 9 maart 2017 – Premium bandenfabrikant Hankook introduceert voor het komende seizoen in de meest succesvolle toerwagenserie DTM een nieuwe generatie droogweerbanden op het circuit. De nieuwe Ventus Race zal in de inmiddels vierde DTM-uitvoering ondanks de ongewijzigde maten (VA: 300/680 R 18, HA: 320/710 R 18) meer grip genereren dan de voorganger, maar daar tegenover in het bijzonder bij een geforceerde rijstijl ook iets sneller en meer slijten dan de voorgaande versie, hetgeen de rondetijden afhankelijk van de rijstijl van de coureurs aanmerkelijk zal beïnvloeden.

Pit stop of the DTM winning team 2016.

De exclusieve bandenpartner van de DTM komt hiermee tegemoet aan de wensen van de drie autofabrikanten Audi, BMW en Mercedes-Benz alsmede van de organisator ITR e.V., die daarmee hopen op nog spannendere races en beduidend meer inhaalacties. Tijdens de afsluitende tests is al geconstateerd dat de rondetijden bij langdurig gebruik en afhankelijk van de agressiviteit van de coureur snel met meerdere seconden kunnen oplopen, hetgeen voor de race veel spanning belooft en van de coureurs straks meer tactisch inzicht zal vragen. De aanpassingen hebben alleen betrekking op de slicks; de DTM-regenbanden, de Ventus Race Rain, blijven in 2017 hetzelfde.

“De DTM is onbetwist een van de technisch zwaarste wedstrijdseries ter wereld. Daarom moesten wij ook in het verleden bij de DTM-racebanden al enkele ontwikkelingstechnisch zware noten kraken“, verklaart Manfred Sandbichler, directeur motorsport van Hankook. “Net als in de voorgaande jaren zijn wij er ook ditmaal bij de 2017-specificaties weer uitstekend in geslaagd, zoals de feedback van de laatste tests heeft bevestigd. Daarmee wordt vanuit het perspectief van de banden opnieuw voor een spannend seizoen gezorgd.”

Thomas Baltes, de DTM verantwoordelijke race-engineer van Hankook legt dit uit: „De nieuwe DTM-slicks zijn ondanks de ongewijzigde maten een hele nieuwe ontwikkeling. Bij de Ventus Race van de vierde generatie zullen de zgn. “bandenfluisteraars” onder de DTM-coureurs nog meer aan hun trekken komen. De coureurs en hun engineers, die er gevoel voor hebben om de banden zo snel mogelijk maar niet overmatig agressief naar het optimale temperatuurvenster te brengen, zullen in 2017 duidelijk in het voordeel zijn. Ook de behandeling van de banden tijdens de kwalificatie zal de prestaties in de aansluitende race meer dan voorheen beïnvloeden.“

The Hankook rain tyre ready for action.

Een ander nieuwtje voor 2017 is het verbod op het voorverwarmen van de slicks. De coureurs moeten dus vooral bij de start en gedurende de eerste ronden na een pitstop slim te werk gaan om de optimale bandentemperatuur zo snel mogelijk te bereiken.

Mattias Ekström (Audi): „Na de uitgevoerde tests en honderden kilometers met de nieuwe banden heb ik voor het komend seizoen bijzonder veel vertrouwen in de prestaties van de banden. Als coureur heb ik de veranderingen onmiddellijk gemerkt: de constructie voelt iets harder aan en het rubber is duidelijk zachter. Dat heeft een uiterst interessant rijgedrag en duidelijk snellere rondetijden tot gevolg, ten minste wanneer de banden op temperatuur zijn gebracht. In tegenstelling tot onze voorgaande banden voel ik bij de nieuwe banden ook een duidelijke “drop” (moment waarop de banden in een keer van goed naar slecht kantelen). Dat geeft ons coureurs de mogelijkheid om een groter verschil door de omgang met de banden te bewerkstelligen. Vooral op hete dagen wordt het waarschijnlijk erg spannend om te zien welke prestaties de afzonderlijke coureurs leveren en hoe zij op de omstandigheden inspelen.

Augusto Farfus (BMW): „De nieuwe band heeft meer grip dan de voorganger. Uiteraard ligt ook de genoemde “drop” hoger. Dat zal voor interessante races zorgen. Als coureur heb ik ook een bepaalde invloed op deze “drop”, Dat is in ieder geval spannend. Om met banden te rijden die niet zijn voorgevormd wordt vooral op koud asfalt een hele uitdaging. Nu wordt het namelijk veel moeilijker om de banden op temperatuur te krijgen. Al met al zijn dat positieve zaken die voor nog meer spanning zullen zorgen.”

Gary Paffett (Mercedes-Benz): „De banden voelen goed aan. Ze zullen vast voor spannende races zorgen. Door de wijzigingen is de slijtage iets minder en de banden hebben iets meer grip. Daarom zul je dichter op de auto voor je kunnen rijden. Ook daardoor worden de races spannender. En je zult meer inhaalacties zien.”

Robert Wickens (Mercedes-Benz): „Wij hebben veel kilometers gereden en goed gewerkt. Voor mij is het belangrijkste om de banden te begrijpen. Het is nog vroeg in de ontwikkelingsfase, maar de eerste tekenen zijn tot dusver positief. De banden gedragen zich goed en moeten voor spannende races zorgen.“

In 2016 electric blankets for Hankook slicks were used before the race – this changes in 2017.